Om föreningen

Vår omgivning
Huset ligger mycket centralt i Norrtälje, strax ovanför Norrtäljeån, med omedelbar närhet till affärer, post, bank, biograf, mysiga kaféer och restauranger. Stora torget, Lilla torget och även busstationen ligger inom några minuters gångavstånd.
Roslagens huvudstad Norrtälje är en idyllisk liten stad med genuin bebyggelse och medeltida vägnät. Här lockar butiker, krogar och kaféer, konst, evenemang och museer – året runt! Här finns både charmiga småbutiker och stora kedjor. Missa inte inspirerande inredningsaffärer och ett mysigt kafébesök. Stadens krogar har ofta jazz och blues på programmet. Vid Norrtälje jazzdagar på sommaren gungar hela stan!
Gustav II Adolf grundade Norrtälje år 1622. Stora delar av staden brändes av ryssarna 1719. På 1730-talet byggdes Wallinska gårdarna vid lilla torget och Rådhuset på Stora Torget. I mitten av 1800-talet var Norrtälje en av Östersjöns mest populära badorter – känd för sin välgörande gyttja. Följ med på stadsvandring så får du veta mer!
Se Norrtäljes fina konsthall, Roslagsmuseet i f d gevärsfaktoriet och Pythagoras industrimuseum med Barnens verkstad – en nyhet fr o m sommaren 2007. På Södra Bergen ligger Bergstugan med utsikt över stan. Norrtäljeån mitt i stan frestar med havsöring för flugfiskaren! Promenera längs ön till Societetsparken. Vid kajen ligger restaurangbåten S/S Norrtelje. Följ vattnet via Havspiren ut till Kärleksudden med bad och servering.

Historia
År 1296 nämns Tälje by för första gången i skrift och år 1409 fick staden namnet Norr Tälje för att skilja den från Södertälje. Byn erhöll 1622 stadsrättigheter av Gustav II Adolf och stadsvapnet blev ett upp- och nervänt ankare. De medeltida byvägarna blev stadens gator och gränder. Staden fick därmed en medeltida stadsplan.
För att förädla det uppländska järnet anlade kungen ett faktori, och hantverkare inkallades från Tyskland. Sämjan mellan dem och de svenska medborgarna var inte alla gånger så god. Tyskarna bodde på norra sidan om ån, där de byggde faktoriet och Norrtäljes första skola. Svenskarna bodde på den södra sidan där de byggde rådhuset, men kyrkan byggde man tillsammans. I dag rymmer det gamla faktoriet, som var i bruk till 1842, Roslagsmuseet.
Norrtälje och Roslagen i övrigt drabbades hårt av rysshärjnigarna 1719. Efter morgonbönen den 19 augusti upptäckte prästen Johan Unander brandrök över Norrtäljeviken och ropade"Nu är ryssen här, Gud hjälpe oss!"
När kvällen kom var hela staden nedbränd och det tog tid att bygga upp den. Men 1726 kunde en ny kyrka av sten invigas och 1730 stod rådhuset klart. I slutet av 1700-talet var Norrtälje en ganska livlig hantverksstad med flera små industrier. Det fanns även två värdshus, varav det ena var inrymt i rådhuset.
I mitten av 1800-talet gjorde Norrtälje sig känt för sin välgörande gyttja och blev en Östersjöns mest besökta badorter. Societetsparken påminner oss om den epoken. Folket anlände med ångbåt eller med tåg från Stockholm. Norrtälje fick flera industrier däribland tändkulemotorfabriken Pythagoras, som idag är ett fint industrimuseum.
Efter andra världskriget kom en ny era till Roslagen med förändringar. Man rev och man byggde och många undrade om trästaden skulle utplånas. Norrtälje blev ett köpcentrum för de tusentals ägare av fritidshus som finns i Roslagen, idag finns det 25.000 fritidshus i kommunen!
1971 blev staden Norrtälje centrum för en ny storkommun och idag är Norrtälje både stad och kommun. Staden lånar ut stadsvapnet, det upp och nedvända ankaret, till kommunen.

Sevärdheter
Societetsparken. Stadens största park, anlades för badgästernas räkning. Den har skapats genom utfyllnad av Katthavet. Förr kunde man sitta i parken och lyssna till musiken från Societetshusets musikpaviljong. Idag är det en centralplats på sommaren, med bland annat Friskis & svettis-gympa, bil- och motorcykelutställningar samt återkommande musikarrangemang som jazzdagar.
Granparken anlades kring mitten av 1800-talet som strövområde för badgästerna. Man lät uppföra villor i anslutning till parken och så uppstod stadsdelen Granparken på Kvisthamraområdet.
Kärleksudden är ett av många romantiska namn från den glansfulla badortstiden. Kärleksudden erbjuder svalkande salta bad mitt i Norrtälje stad.
Södra Bergen har stadens vackraste utsiktsplats, anlagd av apotekaren Rolf Balkenhausen 1922. Vid mitten av 1800-talet byggde handelsmannen E G Stenberg här en "fåfänga", ett litet lusthus. Huset är borta men grunden och syrénplanteringen finns kvar. I bergstugan kan man äta och dricka kaffe. Om man går nedför trapporna österut kommer man till Motorfabriken Pythagoras, ett av Sveriges märkligaste industriminnen. Det verkar som om verkstadsarbetarna precis lagt ner sina verktyg och gått hem, man känner lukten av järn och olja i fabriken, där hjulen snurrar vid visningarna under julimånad.

Stora Torget-Tullportsgatan.
Stora Torget är av ålder mittpunkt i Norrtälje. Här ligger Rådhuset på samma plats som 1600-talets rådstuga, senaste ombyggnaden är gjord 1792. Här finns idag en krog och en specialbutik för ost. Bakom rådhuset ligger stadens äldsta stenhus, som idag är affärslokal. Följer man Stora Brogatan ligger de så kallade Åhusen på höger sida strax intill ån, dessa var tidigare textilfabrik. Norrtälje hade en gång i tiden även ett ångbryggeri på Galles gränd. Idag är det lägenheter där.

Hantverkargatan-Sjötullsgatan.
Hantverkaregatan- Sjötullsgatan är det gatusystem som sedan gammalt följer Norrtäljeåns norra strand. Hantverkaregatan har fått sitt namn av att de tyska hantverkare som arbetade vid gevärsfaktoriet bodde här. Kvar sedan den tiden är den gulputsade tegelbyggnad som ligger längs gatans södra sida. Här är idag Roslagsmuseet. På denna gata finner ni också Norrtäljes äldsta kafé, Kafé Hörnan. Hantverkargatan slutar vid Lilla torget. Wallinska gårdarna härstammar från 1730-talet och Stadshotellet från 1891 mitt emot. På torget mellan dessa två står stadens brunn, Havsstenen huggen av konstnären Håkan Bonds. Detta är Gamla Stan i Norrtälje. På Lilla Brogatan ner mot ån ligger Konsthallen som 1997 utsågs till Sveriges bästa museum. Fortsätter man över ån kan man titta in på Nordströmska samlingarna som inryms i Torsten Nordströms borgarhem.

Tillfällegatan-Posthusgatan.
Tillfällegatan sägs ha fått sitt namn efter den krog som tidigare var inrymd i en källare i Nordströmaska huset, en gång färghandel, nu museum och Odd Fellowlokal. Här hade sjömännen sista möjligheten att få en sup före avfärden över vida vatten. Tillfällegatan är en affärsgata och här ligger kaféet En liten smula. Postgatan löper västerut och här låg under 1700-talet stadens post. Husen på den södra sidan speglar arkitektur från 1700-talet till mitten av 1900-talet. På norra sidan ligger ett 1960-talshus med affärer och restaurang. Gatan förenar gammeldags charm med ny tids byggnadsstil